Ak prišlo oznámenie o voľbách pre zosnulého voliča, upozornite úrad

01.11.2013 Bratislava

Bratislava 1. novembra (TASR) - Voliči by už pár týždňov mali mať doma informáciu o tom, že 9. novembra budú mať šancu zvoliť si nových predsedov a poslancov krajov, v ktorých žijú. Pokiaľ niekomu toto oznámenie doteraz neprišlo, nič sa nedeje.

"Na základe predloženého platného občianskeho preukazu ho príslušná okrsková volebná komisia dopíše do zoznamu voličov, ak sa tam jeho meno nenachádza," vysvetlila pre TASR zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie Eva Chmelová.

Stať sa tiež mohlo, že oznámenie prišlo do domácnosti na meno zosnulého voliča. Vtedy treba podľa Chmelovej upozorniť obecný úrad, ktorý zodpovedá za zoznam voličov. "V takom prípade zrejme niekto nesplnil svoju povinnosť, pričom sa nevylučujú ani pozostalí," objasnila, ako sa môže takáto situácia stať.

Podľa zákona o voľbách do orgánov samosprávnych krajov obec najneskôr 25 dní pred dňom konania volieb doručí každému voličovi zapísanému v zozname voličov oznámenie, v ktorom uvedie čas konania volieb, volebný okrsok a miesto, kde môže volič voliť. V oznámení tiež upozorní na povinnosť preukázať sa pred hlasovaním preukazom totožnosti a uvedie stručný spôsob úpravy hlasovacieho lístka.

Voľby predsedov a poslancov samosprávnych krajov sa uskutočnia v sobotu 9. novembra. V krajoch, kde ani jeden z kandidátov na predsedu nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov, sa 23. novembra uskutoční druhé kolo. V ňom sa zídu dvaja najúspešnejší kandidáti z prvého kola. Pokiaľ ide o voľbu poslancov, mandát získa kandidát, ktorý v danom volebnom obvode dostane od voličov najviac platných hlasov.

O post predsedu samosprávneho kraja má záujem 65 kandidátov, o kreslo v krajských zastupiteľstvách sa uchádza 2571 kandidátov. Zriadených bude celkom 90 volebných obvodov a 5932 okrskov. Priebežné neoficiálne výsledky volieb by sa mali objaviť na portáli www.volbysr.sk a na internetovej stránke ŠÚ SR v sobotu 9. novembra po 22. hodine. Oficiálne výsledky za samosprávny kraj by mala zverejniť príslušná krajská volebná komisia a za Slovenskú republiku ÚVK.

Predsedov a poslancov ôsmich vyšších územných celkov si budú občania voliť štvrtýkrát v histórii Slovenska. Náklady na tohtoročné hlasovanie by mali dosiahnuť takmer desať miliónov eur. Prvýkrát tieto voľby prebehli na Slovensku v roku 2001. Voľby do orgánov samosprávnych krajov sa konajú každé štyri roky.
 

Vyberte región

mark